Blog

Speech van Paul Brandt bij Alles onder controle van Roanne van Voorst

Speech van Paul Brandt bij Alles onder controle van Roanne van Voorst

Lieve Roanne, beste vrienden, familie en collega’s,

namens uitgeverij Brandt heet ik u van harte welkom bij de presentatie van Alles onder controle. Hoe high-risk sporters angst overwinnen. En een speciaal woord van welkom voor onze special guest, big wall climber Martin Fickweiler, die straks een eerste exemplaar in ontvangst zal nemen. Na De beste plek ter wereld, dat wij op 5 februari ten doop hielden, is dit al het tweede boek van Roanne dat dit jaar bij ons verschijnt. Ik heb mijn speech van toen er nog eens bij gepakt, en blijkbaar heb ik toen geschreven: ‘Roanne heeft… blablabla… en – niet te vergeten – ongelooflijk veel léf om met een open vizier op de moeilijkste situaties af te stappen.’

Lef tonen, en dus angst bedwingen, lijkt iets te zijn wat bij Roanne hoort. Dat gold natuurlijk voor Roannes verblijf in de sloppenwijken van Jakarta, maar zeker ook voor dit boek. En niet alleen omdat Roanne zelf ook in haar vrije tijd een klimmer is die haar hoogtevrees de baas moet blijven, maar ook omdat ze lef nodig had om de echt grote namen uit de high-risk sportwereld met een open vizier te benaderen, en hen te overtuigen om aan dit boek mee te werken. Om hen dan vooral te vragen naar hun angsten, dus juist het meest precaire onderwerp voor een high-risk sporter.

Angst overwinnen. Dat is niet iets uitsluitend voor high-risk sporters, maar dat geldt voor iedereen, zeker als er iets nieuws op je pad komt, als je voor een nieuwe uitdaging staat. De mens is tenslotte een dier, en angst dwingt ons om voorzichtig en alert te zijn, om goed op te letten waar je je volgende stap zet. Maar als angst je zo verlamt dat je de volgende stap niet meer durft te zetten, slaat het positieve effect van angst om in een negatief effect.
Omdat het bij high-risk sporters op dat moment draait om het verschil tussen leven of dood, is dat bloedstollend om naar te kijken: als opwarmer voor dit boek had Roanne mij een paar filmpjes doorgestuurd van base-jumpers, high-liners en klimmers waar ik nu nog pijn van in mijn buik krijg als ik er alleen al aan denk: je kijkt naar mensen die balanceren op het randje van leven en dood.
Eigenlijk zou iedereen zo stoïcijns moeten zijn als de schrijver Gerard Reve, die vlak voor zijn hartoperatie zei: ‘Of ik blijf leven, of ik ga dood, dus ik zit altijd goed.’ Dat zal de gemiddelde high-risk sporter niet gauw beweren: zij flirten niet met de dood, maar alleen met het leven. Dat is heel duidelijk als je alle interviews in het boek leest: alle sporters leven heel bewust en weten eigenlijk precies wat ze doen en waar ze mee bezig zijn; in geen enkel geval kun je spreken van waaghalzen die onverantwoorde risico’s nemen. 

Hoewel het boek mij niet in de verleiding heeft gebracht ook zelf het gevaar speciaal op te zoeken, heeft het boek ook mij veel inzichten gegeven over het omgaan met angst. Het is niet alleen een sportboek, maar zeker ook een psychologieboek. Daarvoor dank ik natuurlijk de openheid van sporters, maar zeker ook dank ik Roanne, die het lef toonde dit veelzijdige project te bedenken en ons te laten meekijken in de hoofden van vijftien sporters die in meerdere opzichten buitengewoon zijn.

Nederland

Paul Brandt - uitgever, redactie, publiciteit
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michel Schoonheim - verkoop 
michelschoonheim@fontaineuitgevers.nl 
06-51425322

Daisy Verhoeven - accountmanager 
daisyverhoeven@fontaineuitgevers.nl 

Annemiek Heinen - bureauredactie
annemiek@uitgeverijbrandt.nl 

Merel Borst - bureauredactie
merel@uitgeverijbrandt.nl

Ellen van Veenendaal - publiciteit 
ellen@uitgeverijbrandt.nl  

 

 

België

Agora Uitgeverscentrum
Ninovesteenweg 24
9320 Aalst
+30 (0) 53 78 87 00

Martine de Smet - verkoop buitendienst
m.desmet@agorabooks.com

Jeroen van Dyck - verkoop buitendienst
j.vandyck@agorabooks.com

Debbie van Wassenhove - verkoop buitendienst
d.vanwassenhove@agorabooks.com

Marisa Braem - verkoop binnendienst
m.braem@agorabooks.com

Gerda Vandenplas - verkoop binnendienst
gerda.vandenplas@agorabooks.com

Wouter Claes - Marketing & PR
w.Claes@agorabooks.com

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt