4 december, sterfdag van stewardess Maribel Sastre

Haar laatste vlucht

4 december, sterfdag van stewardess Maribel Sastre

De kou van vandaag in Nederland brengt me terug naar dezelfde kou, dezelfde dag, 4 december, maar dan 56 jaar geleden en 2.000 kilometer zuidelijker. De intense kou, versterkt door de wind die raast op 2.000 meter hoogte en de eerste sneeuw die valt op de flanken van de Pico Pasapan in de buurt van Madrid, bijgenaamd de Knie van de Dode Vrouw. Omstandigheden waarin Maribel Sastre kansloos was, in haar dunne stewardessenjasje, haar rok, haar gescheurde kousen. Haar vliegtuig was zojuist neergestort, ze was eruit geslingerd, en zat, en zocht daar, op eenzame hoogte naar een redder die te laat zou komen.
Ga even buiten staan, vandaag in Nederland, zonder jas, zonder schoenen aan, op een winderige plek. En je beseft wat we allemaal al weten: dit hou je niet lang vol. Zeker niet op een donkere avond.

Op 4 december 1958 overleed Maribel, mijn hoofdpersoon in Haar laatste vlucht. Een moedig 18-jarig meisje dat werkelijk heeft bestaan. Ze is een beetje van mij geworden ook de laatste jaren. Regelmatig bezoek ik haar graf op de enorme begraafplaats van Montjuïc in Barcelona, daar waarvandaan je dagelijks honderden vliegtuigen kunt zien landen...

Ik ben niet de enige. In ieder geval één Nederlandse toeriste is vandaag de Montjuïc-berg opgegaan. Gisteren vroeg ze aan een stadsgids hoe daar te komen, want ze had Haar laatste vlucht gelezen en wilde vandaag, op Maribels sterfdag, het graf van de stewardess bezoeken. Ik hoop dat ze het heeft kunnen vinden, tussen de 250.000 andere graven, allemaal met een eigen verhaal. Maar niet één zo bijzonder, voor mij althans, als dat van Maribel Sastre. En niet voor mij alleen, blijkt nu.

Edwin Winkels

boek-haar-laatste-vlucht-edwin-winkelsNederland

Paul Brandt - uitgever, redactie, publiciteit
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michel Schoonheim - verkoop 
michelschoonheim@fontaineuitgevers.nl 

Liesbeth Sysling - accountmanager 
liesbethsysling@fontaineuitgevers.nl

Annemiek Heinen - bureauredactie
annemiek@uitgeverijbrandt.nl 

Itske Eertink - social media  

 

België

Agora Uitgeverscentrum
Ninovesteenweg 24
9320 Aalst
+30 (0) 53 78 87 00

Martine de Smet - verkoop buitendienst
m.desmet@agorabooks.com

Jeroen van Dyck - verkoop buitendienst
j.vandyck@agorabooks.com

Debbie van Wassenhove - verkoop buitendienst
d.vanwassenhove@agorabooks.com

Marisa Braem - verkoop binnendienst
m.braem@agorabooks.com

Gerda Vandenplas - verkoop binnendienst
gerda.vandenplas@agorabooks.com

Wouter Claes - Marketing & PR
w.Claes@agorabooks.com

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt